Уз подршку Завода до властитог бизниса

Уто, 30.04.2024.


„Сматрам да млади људи у Републици Српској имају будућност, само треба да своје идеје квалитетно реализују. Први корак је најтежи, али ако сте одлучни и вриједни, загарантован је успјех”, каже млади ауто-превозник Споменко Тешан из Источног Новог Сарајева.

Дуго је размишљао о покретању властитог бизниса, али новчана средства су била главни разлог што до тога није дошло. Kада га је 2019. године савјетодавац информисао о расписивању Јавног позива ЈУ Завод за запошљавање Републике Српске за Програм подстицаја развоја предузетништва код младих старости до 35 година – ,,Стартап (start-up) Српска”, одлучио је да конкурише. Средства су му одобрена, започео је реализацију своје идеје и отворио фирму „ТЕШАˮ у Источном Новом Сарајеву.

С обзиром на то да основна дјелатност ове фирме није баш лак посао, а она подразумијева: услуге цијепања и прераде дрвета уз услуге превоза, као и ископ и транспорт грађевинским машинама, транспорт трупаца, истовар, обраду, сјечу, одвоз до крајњег купца, јавила се потреба за запошљавањем радника.

У току 2023. године конкурисао је по Програму за запошљавање радника „Заједно до посла” и запослио једно лице – демобилисаног борца ВРС.

Како Тешан казује, захвалан је ЈУ Завод за запошљавање што му је пружена могућност покретања бизниса али и запошљавања радника, и нада се да ће оваквих програма у будућности бити још више јер уколико се поново укаже потреба за радницима, сигурно ће наставити сарадњу са Заводом.

25.11.2022.Публикације

Статистички билтен-октобар 2022.
Статистички билтен ЈУ ЗЗЗРС за мјесец октобар 2022. године

Све публикације