Састанак Шкипине са директором Републичког инспектората

Пон, 11.12.2023.


Директор ЈУ Завод за запошљавање Републике Српске Дамјан Шкипина састао се данас у Бањој Луци са директором Републичког инспектората Милованом Крчом.

На састанку је разговарано о  злоупотребама везаним за уговоре о раду на одређено вријеме, уговоре који се односе на технолошки вишак радника, те провођења пробног рада без уговора о раду што се директно односи на остваривање права на новчану накнаду по основу незапослености  и повећање броја корисника.

Разговарано је о повећаном ангажовању Инспектората везано за провођење контроле послодаваца у погледу недостављања Заводу пријаве потребе за радницима и извјештаја о запослењу радника што је у досадашњем периоду знатно утицало на праћење стања на тржишту рада од стране Завода.

Посебно је наглашена потреба контроле издатих радних дозвола страним држављанима и лицима без држављанства од стране Инспектората што представља и законску обавезу Републичке инспекције рада.

На састанку је договорено да ће Инспекторат појачати контроле и надзор над примјеном Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености и спречавању свих врста евентуалних злоупотреба.

22.03.2024.Публикације

Статистички билтен- фебруар 2024. године
Статистички билтен ЈУ ЗЗЗРС за фебруар 2024.

Све публикације