Рекордан број запослених, 15 милиона КМ за нови програм запошљавања

Пет, 28.07.2023.


Директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић рекао је да је тренутно у Српској регистровано 290.000 запослених, што је рекордан број и већи је за 7.000 у односу на крај прошле године, те најавио да ће за нови програм запошљавања бити издвојено 15 милиона КМ.

У просјеку се годишње отварало 2.000 до 5.000 радних мјеста. Сада је то много више. Смањује се број незапослених. На евиденцији Завода је 60.300 незапослених што је за 7.000 мање у односу на прошлу годину - рекао је Вујичић.

Он је истакао да су спроведени бројни пројекти с циљем запошљавања већег броја радника, те наводи да је у привреди Српске потребно све више радника.

- Финансирамо сваке године разне програме запошљавања. Од 2019. године до 2022. године преко наведених програма запослили смо више од 18.000 радника - истакао је Вујичић.

Према његовим ријечима, послодавци су највише заинтересовани за раднике са средњом стручном спремом.

- Грађевински сектор тражи највише радника, а неопходно је и увозити радну снагу јер тржиште не може задовољити потребе. Када је ријеч о високој стручној спреми највећа потреба је за љекарима, а сви који заврше медицинске факултете добију посао - навео је Вујичић за АТВ.

Он је додао да ће крајем овог мјесеца бити расписан нови јавни позив за послодавце с циљем запошљавања нових радника.

- Од 31. јула расписаћемо јавни позив за финансирање запослења. Привредници ће имати прилику да се пријаве и за то смо одвојили 15 милиона КМ - рекао је Вујичић.

 

Фото: РТРС

02.11.2023. Остали пројекти

ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ
ЈАВНИ ПОЗИВ TRIPLE WIN ПРОЈЕКАТ - ПОСРЕДОВАЊЕ ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ…

Сви пројекти

21.03.2024.Публикације

Високо квалификовани радници
Високо квалификовани радници на евиденцији Завода за запошљавање

Све публикације