„Мој посао-економско оснаживање особа са инвалидитетом“

Чет, 09.11.2023.


У оквиру пројекта „Мој посао-економско оснаживање особа са инвалидитетомˮ уз подршку Владе Републике Чешке (организација ,,Pеople in Needˮ) одржана је тродневна обука савјетодаваца запослених у Заводу за запошљавање Републике Српске и Федералном заводу за запошљавање. Едукација је одржана у периоду од 18. до 20. октобра 2023. у Сарајеву за једанаесторо савјетодаваца из различитих бироа и једног запосленог из Централне службе Завода.

Савјетодавцима је пружена едукација како би постали тренери и пренијели своја знања за рад са особама са инвалидитетом у својим службама. Знања и искуства пренијели су им едуковани и искусни тренери и савјетодавци који већ дуги низ година, заједно сарађују с хуманитарном организацијом ,,People in Needˮ и директно раде с особама са инвалидитетом. Циљ ове едукације је био обучити савјетодавце како мотивисати и пружити више информација незапосленим особама с инвалидитетом, како би лакше дошли до запослења или како би имали више информација о самозапослењу.

Директорка програма организације ,,Pеople in Needˮ, Сања Лепић истакла је како је важно радити на оснаживању особа с инвалидитетом како би уживали једнака права загарантована основним људским правима те активно учествовали у друштвеном животу и постали независни. „Сретни смо што смо пружили прилику запосленим у Заводу за запошљавање Републике Српске и Федералном заводу за запошљавање да детаљно изуче моделе запошљавања уз подршку, те прошире информацију у својим локалним заједницама, како би се особе с инвалидитетом укључиле на отворено тржиште рада, те оствариле своја основна људска права и постале активан дио друштва. Свједоци смо сталног одласка грађана БиХ ван граница државе у потрази за послом са једне стране и недостатком радне снаге, са друге те треба заједнички радити на томе, укључујући и особе с инвалидитетом, који ће доприносити економском оснаживању БиХ.ˮ

Лица са инвалидитетом треба и могу да раде на отвореном тржишту, а Завод за запошљавање Републике Српске ће им пружити квалитетну подршку да би то и остварили.

27.10.2023.Публикације

Статистички билтен- септембар 2023.
Статистички билтен ЈУЗЗЗРС за септембар 2023. године

Све публикације