Потписани уговори о запошљавању у Зворнику

Пон, 23.05.2022.


Данас је директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић потписао 141 уговор о запошљавању са корисницима са подручја Зворника.

„Потписали смо уговор са 141 послодавцем и незапосленим лицима за запошљавање укупно 235 радника. Сваке године радимо овакве пројекте, а Зворник као локална заједница узима значајно учешће у нашим пројектима. Проблем незапослености није могуће ријешити без сарадње свих нивоа власти. Данас смо формално потписали уговоре, а сада је на послодавцима да нађу адекватну радну снагу. Завод за запошљавање, Филијала Зворник им за то стоји на располагању. Такође и демобилисани борци који су потписали уговоре, на њима остаје да пронађу најбољи начин за реализацију својих идеја. До сада је кроз пројекте у Зворнику у последње четири године запослено 800 лица,“ истакао је Мирослав Вујичић, директор Завода за запошљавање Републике Српске.

Завод за запошљавање Републике Српске одобрио је средства по програмима суфинансирања запошљавања и самозапошљавања за 2022. годину, а за град Зворник је изузетно значајно свако ново радно мјесто, сматра градоначелник Зоран Стевановић.

„Чули смо добре податке, а то је да смо у Зворнику данас добили више од милион КМ за запошљавање кроз неколико пројеката, и то самозапошљавање, подршка привредницима, односно подршка онима који ће запослити младе људе да остваре своје прво запослење. Захвални смо Републичком Заводу за запошљавање, јер ево сваке године имамо акције гдје су улагања у зворничку привреду од 500.000 до милион КМ. Очекујем да ће већина људи који су добили средства за запошљавање или самозапошљавање опстати на тржишту и то је уствари најважније. Никад се није десило да сви та средства квалитетно утроше у смислу да се снађу на тржишту, али док не покушају, а и ми са њима, резултата неће бити,“ закључио је градоначелник Стевановић.

Потписани су уговори са послодавцима, али и са лицима за самозапошљавање. Како каже Бојана Ковачевић из Зворника њој додатна средства од Завода значе много. „Тренутно радим сама, али уколико се обим посла повећа, радо ћу запослити још некога. Ја сам по професији кројач, али у свом послу се бавим такорећи креативним шивењем различитих украса,“ истакла је Бојана.

За град Зворник у овом позиву издвојено је милион и 125 хиљада КМ. На листи Бироа за запошљавање у Зворнику евидентирано је 3.800 незапослених лица, док тај број у Републици Српској износи 69.000.

Министарство рада и борачко инвалидске заштите и Завод за запошљавање Републике Српске реализују „Програм финансирања запошљавања и самозапошљавања дјеце погинулих бораца, демобилисаних бораца и ратних војних инвалида ВРС у 2022. години „Заједно до посла”,  „Програм запошљавања и самозапошљавања циљних категорија у привреди у 2022. години”,  „Програм подршке запошљавања младих са ВСС у статусу приправника у 2022. години”  и „Програм подршке привреди путем поврата уплаћених пореза и доприноса за ново запошљавање радника”.

Извор: Град Зворник

03.07.2024.Публикације

Статистички билтен- мај 2024. године
Статистички билтен ЈУ ЗЗЗРС за мај мјесец 2024.

Све публикације