Први корак је најважнији – Дајана Огњеновић, Шековићи

Пон, 10.06.2024.


Послије завршетка средње школе излазак на тржиште рада за Дајану Огњеновић није био једноставан. Пуне двије године провела је на евиденцији незапослених Завода у тражењу било какве пословне прилике са суфицитарним занимањем матурант гимназије.

Одлучује покренути приватни бизнис. Заинтересовала се за Програм самозапошљавања посебних циљних категорија у привреди у 2019. години, прикупила сву неопходну документацију те прошла обуку из предузетништва коју је организовао Завод за запошљавање. Запослени у Бироу Шековићи били су јој добар савезник у реализацији идеје властитог посла. Средства за самозапошљавање су јој одобрена, почела је са радом у августу 2019. године.

„Сматрала сам да је отварање књижаре одличан пословни потез јер Шековићи као изразито неразвијена општина и нису имали овај вид услуге гдје би дјеца на једном мјесту могла да наруче књиге и школски прибор, мјесто гдје послодавци имају могућност за набавку канцеларијског материјала, као и услуге фотокопирања. На самом почетку подстицајна средства Завода су ми била одскочна даска јер са њима сам могла да покријем све порезе и доприносе за свој рад, што ми је заиста много значилоˮ, истиче Дајана.

Овај први корак сматра најважнијим, а тренутак када га је направила, данас описује као „велико олакшање и задовољствоˮ.

„Осjећам се сигурније, имам више самопоуздања; имаш прилику да откријеш шта можеш – то је потпуно једна друга перцепција свакодневницеˮ, каже Дајана.

Након отварања књижаре својим креативним и одговорним радом стекла је повјерење послодаваца, дјеце као и свих осталих грађана. Њена књижара успјешно послује већ пету годину. Сматра да је сваки вид подстицаја за запошљавање врло значајан, поготово за неразвијене општине као што су Шековићи.


21.03.2024.Публикације

Виша стручна спрема
Виша стручна спрема на евиденцији Завода за запошљавање

Све публикације